24 d’oct. 2011

Sant Patllari (646 m). Una passejada de Sant Martirià.

Introducció
Podríem dir que el Pla de l'Estany no cuida gaire el senderisme. I hi ha camins, rutes i racons de sobres per poder visitar, a part de la clàssica volta a l'Estany de Banyoles. Però no hi ha camins marcats ni indicadors de cap tipus, llevat d'algunes rutes en BTT.

Un altre factor que no hi ajuda massa és l'estat dels boscos. No són boscos nets i accessibles, sinó que són boscos amb molta malesa i més actualment, on encara hi ha restes de les nevades del 2010 que van afectar, i molt, aquesta comarca.

Malgrat tot, hi ha alguns destins atractius. El puig de Sant Patllari n'és un. Amb una alçada modesta (646 metres) i coronat per l'ermita de Sant Patllari i vèrtex geodèsic. A més, des del mirador que hi ha a uns 300 metres del cim es té una bona vista de l'Estany de Banyoles.

Fitxa tècnica
Punt de sortida: Font de la Puda. Banyoles (190 metres)
Punt d’arribada: Font de la Puda. Banyoles (190 metres)
Horari: 4 hores (anada i tornada)
Desnivell: ± 450 metres
Alçada: 646 metres
Material: No es necessita material específic
Dificultat: Fàcil.Ruta
L'inici de la ruta és a la Font de la Puda, molt a prop de l'estany. Antigament, al costat d'aquesta font hi havia un balneari i a l'aigua sulfurosa d'aquesta font se li atrubuïen propietats medicinals.

Sortint de la Font Pudosa, anem a buscar la carretera GI 524 en direcció a Mieres i Olot. On s'acaben les cases, a prop de la bifurcació de la carretera de Miànigues, hi ha un petit polígon (ESPA). 

Miànigues queda al costat de la carretera.


Seguim uns metres pel costat de la carretera, al fons es veuen les antenes de Rocacorba.


A l'alçada de la serradora "Garriga" girem a la dreta en direcció W per una pista en bon estat deixant camps de conreu a la nostra dreta i algunes cases a l'esquerra.


Quan arribem a la última casa, al límit dels camps de conreu, hi ha una primera bifurcació. Girem a l'esquerra (SW) deixant un camí que continua pel límit dels camps. Comencem a guanyar alçada durant uns 200 metres, on hi ha una nova bifurcació. Aquí girarem a la dreta (NE), seguint la pista principal fins a l'entrada de Mas Vilauba.


Girem a la dreta (NW) sense deixar la pista principal ja que veurem que el bosc és cada vegada més brut.


A continuació, hi ha una bifurcació de pistes important. En aquest cas, prenem el camí de l'esquerre, sempre guanyant alçada per pistes amples.


El camí va guanyant alçada contínuament i ens anem trobant els 4x4 dels caçadors. Sembla que avui hauran tingut sort i s'emportaran algun senglar. Aviat trobem una pista per la dreta senyalitzada amb una ruta de BTT.


A partir es tracta d'anar seguint les marques d'aquesta ruta que està senyalitzada amb fletxes grogues i que ens portaran fins al cim. Però abans, ens desviem al mirador de Sant Patllari, des d'on es té una bona panoràmica de l'estany.Tornem al camí principal i amb poc més de 10 minuts arribem al cim de Sant Patllari.


Sant Patllari (646 metres). Coronat per vétex geodèsic i una petita ermita del segle XIV.


Des del cim hi ha unes vistes acceptables de Rocacorba.


Sant Miquel de Campmajor, que són els plans que es veuen a sota.


Cap al nord, es veu algun cim de la Gorrotxa que no identifico.


I la Mare de Déu del Mont, amb el cim cobert pels núbols.


El descens el farem pel mateix camí que la pujada. Una altra opció pot ser continuar per la ruta senyalitzada de BTT que porta directe a l'Estany de Banyoles.

En fi, en total han estat unes 4 hores de caminada per un bosc sense gaires vistes. La recompensa de la ruta són les vistes que hi ha des del cim i la panoràmica de l'estany.


1 comentari:

  1. Està molt ben explicat!! Moltes gràcies, mirarem de fer-la!
    Natàlia

    ResponElimina