28 de gen. 2012

Turó de Montfort (734 metres). Una torre de Montsoriu

Introducció
Una ruta circular per la vessant nord-est del Montseny. Sortint des d'Arbúcies recorrerem els camins que s'endinsen al Parc Natural. Pujarem al Turó de Montfort, un cim amb bona prominència però relativament amagat per la vegetació. De totes maneres, les ruïnes de la torre de vigilància del segle XI ens fan pensar que era un bon emplaçament. Continuarem fins a Fontdellops i finalment tornarem a Arbúcies pel PR-C 204 que uneix Santa Fe amb Arbúcies. En total uns 13 quilòmetres per camins poc transitats del Massís del Montseny, fent una mica d'història per les torres de vigilància del Castell de Montsoriu.

Fitxa tècnica
Punt de sortida: Arbúcies (290 m) 
Punt d’arribada:  Arbúcies (290 m)
Horari: 3 hores 30 minuts
Cim: Turó de Montfort 734 metres
Material: No es necessita material específic. És fàcil trobar fonts al llarg del camí.
Dificultat: Fàcil.Accés
Per accedir a Arbúcies, des d'Hostalric, només he d'agafar la carretera GIV-553 i continuar per la GIV-552. No cal desviar-se, doncs les dues carreteres estan unides i no es nota el canvi d'una a l'altra.
El punt de partida de la ruta serà a la part alta del poble, a l'aparcament situat al carrer del Turó del Campament.

Ruta
El dia es presenta gris i no sembla que tingui massa ganes de destapar-se. És d'hora, cap a les 8 del matí, fet que encara exagera més la poca llum que tenim aquesta hora.


Sortim de l'aparcament situat al carrer del Turó del Campament i prenem el camí de la dreta que ens porta fins a la Font del Ferro, situada a uns 100 metres del carrer. Deixant la font, continuem pel camí que segueix el rec i passa pel costat dels safareigs fins a trobar les marques del GR 83.


La primera part de la ruta segueix aquest GR en direcció cap a Riells. S'acaben els últims carrers i cases d'Arbúcies i seguim en direcció sud fins a arribar a Cal Gall.


Passada la casa, es troba un pista ampla que ve de la deixalleria i puja fins a la casa de Fontdellops. Més tard ja la trobarem. De moment, ens limitem a creuar-la i baixar per un petit corriol marcat amb les marques del GR 83 i del PR-C 201 que va fins al Castell de Montsoriu.


Ara comencem a pujar amb ganes. Es deixa el PR però es continua pel GR. Sense deixar les marques anem combinant corriols estrets amb curts trams de pista. On aprofitem per anar fent petits descansos.


Anant en direcció S, passem pel costat del que queda de Can Roc i continuem guanyant desnivell amb forts trams de pujada. El camí ens porta fins a la Casanova d'en Torrent i Sant Climent.


Aquesta casa (Sant Climent) pot servir com a punt de referència però es fa difícil dir fins quan. Ja fa alguns anys que es va començar a construir un petit hotel rural (foto de dalt) però estan pendents de permisos doncs es troba dins el Parc Natural del Montseny. Les obres estan parades i estan pendents de sentència i podríen, fins i tot, enderrocar-lo. Per això dic que de moment és un bon punt de referència de la ruta però no garanteixo que ho sigui gaire temps. En aquest punt es deixa el GR 83, que gira a l'esquerra. Nosaltres hem de seguir cap a la dreta, seguint els indicadors que marquen el Turó de Montfort.


Cal que aprofitem uns moments de treva que ens dóna el camí perquè la pujada final també és forta. En agafar aquest nou camí ja tenim el cim a davant. Simplement l'hem de vorejar per l'esquerra fins al final de la pista i acabar de pujar per un petit corriol ben marcat que ens porta al cim.

Turó de Montfort, 734 metres. Torre de vigilància del segle XI que depenia del Castell de Montsoriu. Forma part d'una sèrie de torres i punts estratègics d'aquesta gran construcció. Des d'aquest emplaçament es domina la Vall d'Arbúcies i part de la Vall de Riells.


Al fons es pot veure el Castell de Montsoriu.


Ens fem la foto de cim. D'esquerra a dreta: Tit, Met, Xavi i Marc. En aquest cas no surto perquè feia la foto, doncs la pluja era intensa i no tenia ganes de jugar amb la càmara buscant el lloc adequat i deixar-la a la intempèrie.


Passem pocs minuts al cim i tornem a baixar fins a la pista que hem deixat fa uns moments. La pluja cada vegada és més intensa. En arribar a la bifurcació de sota el turó, girem a l'esquerra, en direcció W. Aviat enllaçarem amb la pista que va fins a Fontdellops. Una vegada a la pista es segueix sempre en direcció a la casa de turisme rural de Fontdellops.


Ens acostem a la casa, tancada durant aquesta època de l'any, per veure si trobem algun cobert on poder refugiar-nos una estona de la pluja i poder esmorzar. Mentre mengem, decidim fins on continuarem. La idea inicial era arribar fins a la Feixa Llarga, Coll de Te, Riera de les Truites i baixar a Arbúcies pels Colls però les condicions meteorològiques no són bones. Així que decidim baixar directes pels Roters i enllaçar amb el PR-C 204.

Després de descansar, ens posem en marxa. Retornem a la pista, a l'entrada de Fontdellops i seguim en direcció N. Som a prop de l'Auleda i passem molt a prop de la casa dels Roters i el castanyer dels Roters. Aquí ja trobarem el PR. Una vegada es troba el camí marcat, només cal seguir les marques grogues i blanques fins al poble.

En primer lloc arribarem a l'urbanització del Sagrat Cor, des d'on puc treure la única foto del Turó de Montfort.


I seguint les marques, tornem al la Font del Ferro, punt d'inici de la ruta.
2 comentaris:

  1. Como es cerca de casa, pronto me acercaré con mejores condiciones. Salut!

    ResponElimina