23 de jul. 2012

Comapedrosa (2942 m) i Baiau (2886 m). El sostre d'Andorra.

Introducció
El Comapedrosa o Alt de Comapedrosa, com es veu en els rètols andorrans, és un cim complet. Per una banda és una ascensió llarga amb trams variats: pista forestal ampla, corriol paral·lel al riu, refugi de muntanya, estanys i una cresta molt senzilla. I per altra banda és el sostre d'Andorra, fet que provoca la satisfacció d'estar en el punt més alt d'un país. A més, té un desnivell important, uns 1400 metres des d'Arinsal i ofereix unes vistes brutals a 360º. No es pot demanar més.

La ruta que seguirem en aquesta ocasió surt de les últimes cases d'Arinsal (després del túnel) i anirem seguint primer pista i després camí paral·lels al riu de Comapedrosa fins al refugi homònim. Des d'aquí anirem fins a l'Estany Negre seguint el GR 11 i ens desviarem a la dreta per encarar la cresta senzilla que ens portarà al cim del Comapedrosa. El descens el farem seguint la mateixa cresta fins a la Collada del Forat dels Malhiverns. Des d'aquí ens arribem al Pic de Baiau que es troba a 5 minuts. Tornem al coll i comencem una baixada infernal per terreny descompost, blocs de roca i grans pendents herboses fins al refugi del Pla de l'Estany. L'últim tram de baixada és una pista més còmode que ens retorna al GR 11 i desfem el camí fins a Arinsal.

La baixada des de la Collada del Forat dels Malhiverns fins al refugi del Pla de l'Estany no és gens recomanable, ho deixaria per gent experimentada en aquest tipus de terrenys.

Fitxa tècnica
Punt de sortida: Arinsal (1574 metres)
Punt d’arribada: Arinsal (1574 metres)
Horari: 8 hores 35 minuts  
Cims: Comapedrosa 2942 metres
            Pic de Baiau 2886 metres 
Desnivell acumulat: +1447 metres   -1447 metres
Distància: 12,7 km
Material: En condicions hivernals poden ser necessaris els crampons i piolet.
Dificultat: Mitjana per la via normal d'ascens passant pel Refugi de Comapedrosa. El descens des de la Collada del Forat dels Malhiverns fins al Refugi del Pla de l'Estany té una dificultat alta a causa del terreny descompost.


Accés
Veure com arribar al punt d'inici a través de Google Maps.

Ruta
Deixem el cotxe al final de la carretera d'Arinsal, després del túnel. En aquest punt ja es pot seguir el GR 11 amb el Comapedrosa ben visible al fons de la vall.


El primer tram de pista és còmode, fet que les cames agraeixen després de la ruta del dia anterior.


Poc a poc, la pista ampla es va convertint en un camí més estret entrant a la zona més boscosa.


Creuem el Riu d'Areny, per un pont perfectament habilitat.I a pocs metres creuem el Riu de Comapedrosa per un segon pont.


A partir d'aquí el camí va pujant paral·lel al riu entre bosc que va desapareixent a mida que es guanya alçada. Entre les branques apareix el Pic del Pla de l'Estany.


El bosc està quedant enrere. A partir d'aquí perdem l'ombra que ens oferien els pins però guanyem en vistes.


Arribem al Collet de Comapedrosa, on s'obre una gran finestra cap al cim que volem pujar.


El Pic de Sanfonts, tancant el circ que tenim al davant.


Ens desviem uns metres fins al refugi de Comapedrosa on aprofitem per esmorzar i descansar una estona. Continuarem seguint pel GR en direcció al fons de la vall, seguint el curs del riu.


El camí ens portarà fins al primer escaló (fletxa negra).


Des d'on continuarem pujant fins les Basses de l'Estany Negre.


Voregem la bassa i molt aviat trobem l'indicador. A partir d'aquí deixem el GR i seguirem els punt grocs que ens portaran al cim seguint una cresta fàcil.


L'Estany Negre va quedant avall.


I apareix el Comapedrosa al fons.


La cresta és ampla i no presenta complicacions. Amb la roca molla la progressió es pot complicar bastant.


Arribem a un petit collet, només queden els últims metres.


Comapedrosa, 2942 metres. Sostre d'Andorra.


El dia és molt clar i les vistes són impressionants cap a totes direccions.

La Serra del Cadí


L'objectiu de demà, el Pic d'Escobes.


La MaladetaArinsal queda molt avall, 1400 metres per sota nostre.


Després de gaudir del cim i menjar una mica continuem el camí en direcció NW. S'ha de posar atenció en les pedres però no presenta massa complicació.


Fem un flanqueig per una zona de roques fins al coll. A l'altra costat, el Pic de Baiau, següent objectiu del dia.


Collada del Forat dels Malhiverns, 2823 metres. Entre la Comapedrosa i el Pic de Baiau, amb l'Estany Negre a sota.


L'ascens fins al Pic de Baiau es fa parcialment fora de camí però no presenta cap complicació.

Pic de Baiau, 2886 metres. En aquest cas la foto de cim és en solitari perquè en Mikel prefereix quedar-se al coll descansant una mica.De tornada a la Collada del Forat dels Malhiverns, comencem el descens cap al Pla de l'Estany. Aquest tram de camí es pot considerar delicat i no el recomano a gent que no estigui acostumada a alta muntanya i a aquest tipus de terrenys. Si no es vol continuar per aquest camí queda la possibilitat de continuar fins al Port de Baiau i seguir el GR 11.

Baixem per la zona de tartera.


Una mirada enrere al camí, ja es veu que la cosa no és del tot senzilla.


Al final de la tartera creuem una curta pala de neu.


I entrem a una zona de pedres bastant feixuga, des d'on es pot veure la baixada.


Continuem el camí per més pedres, amb el Medacorba a l'esquerra.


Després del tram de roques, toca una pala d'herba amb molt desnivell on cal posar molta atenció (compte si l'herba és molla!!).


 El Refugi del Pla de l'Estany es fa pregar.Finalment arribem al refugi, on aprofitem per descansar i coincidim amb un grup de tres nois que estan fent una travessa per aquesta zona. A partir del refugi, es tracta de seguir el camí i les marques de la GRP.


Deixem enrere un bonic paisatge pirinenc.Finalment, retrobem la pista que hem deixat fa unes quantes hores i que ens portarà fins a Arinsal.


Com a resum de la ruta, dir que hem pogut gaudir d'un gran dia de muntanya amb unes grans vistes des del sostre d'Andorra però també hem patit en una baixada infernal. Però aquesta última part s'acaba oblidant i sempre et quedes amb els records positius.

Igual que el dia anterior, que vam pujar al Pedraforca, he compartit ruta amb en Mikel. Un plaer poder gaudir de les seva companyia i les seves identificacions de cims.

1 comentari: