23 de gen. 2013

L'Espina (1181 m). No importa el fi, sinó els mitjans.


Introducció
Intentant arribar a qualsevol punt de la nostra geografia, aquesta setmana ens hem desplaçat al sud. Concretament al Massís dels Ports, un espai que tenim oblidat per la seva llunyania. Malgrat tot, ofereix racons d'immensa bellesa i tranquil·litat com és el cas de la ruta que us ensenyem.

Sortint de l'àrea recreativa de la Franqueta (Horta de Sant Joan) enfilarem pel Barranc del Carrer Ample. La part inferior del barranc es mostra estreta i encaixonada, sense camí però es pot seguir per la mateixa llera de la riera. A la part superior, la bellesa d'aquest indret és aclaparadora, amb plecs i contra-plecs continus de les roques que formen les parets del barranc. Un cop sortim del barranc enllaçarem amb el GR 7 en direcció nord fins al cim de l'Espina. La tornada fins a la Franqueta és més monòtona seguint el PR-C 185 primer per un corriol carener i més tard per un tram de pista que es pot arribar a fer feixuc.

Compte si hi ha previsió de pluges fortes perquè la primera part del recorregut es fa per la mateixa llera de la riera!!

Fitxa tècnica
Punt de sortida: La Franqueta (554 metres)
Punt d’arribada: La Franqueta (554 metres)
Horari: 6 hores 50 minuts
Cim: L'Espina, 1181 metres
Distància: 17,6 km
Desnivell acumulat: +877 metres
Material: No es necessita material específic.
Dificultat: Fàcil. Accés
Veure com arribar al punt d'inici a través de Google Maps.

Ruta 
Comencem a caminar a l'àrea de la Franqueta, ben arreglada per poder-hi fer picnic.


El primer tram és una pista asfaltada, que seguirem durant uns metres.


A la primera bifurcació, prenem el camí de la dreta.


El paisatge es va tancant, portant-nos cap a l'inici del Barranc del Carrer Ample.La Marbrera és una antiga explotació aturada l'any 1966. Actualment es troba habilitada amb escales, passamans i panells informatius.


Deixem la Marbrera i seguim la llera pedregosa del riu Sec, entrant, ara sí al Barranc del Carrer Ample.


La primera part no té un camí ben definit, combinant trams de vegetació més densa.


Amb altres trams més rocosos on cal vigilar com poses els els peus sobre les roques llises i humides.Per facilitar l'avenç, de tant en tant, hi ha marques de camí fitat que et porten pel costat, paral·lels al riu.Poc a poc es va guanyant alçada i el corriol es fa més costerut, encaixonat entre les parets de l'Estret de les Palanquetes.Durant uns metres canviem les roques de la llera per un còmode corriol que passa per la pineda.


Aquest tram de camí més còmode, però és el preludi al que ens trobarem a continuació. Ara sí que entrem a l'autèntic Barranc del Carrer Ample.


Avançant per un terreny mixt de pins i rocam.


Fins que arribem a la part més impressionant de la ruta.

Un corriol porta fins a la part superior, sense presses però sense pausa.Permetent gaudir dels detalls que apareixen al marge del camí.Arribant a la part superior del barranc, el paisatge canvia completament. La varietat de terreny és fantàstica, doncs ara continuarem avançant per una carena ampla i de suaus ondulacions.


 Seguint el GR 7 passem pel Mas de Maraco.Des d'aquest punt, en dies clars, la vista ha de ser increïble. Avui, però ens conformarem en contemplar la Serra del Montsià i els núvols negres que amenacen amb tempesta.


Quan els núvols ho permeten, també apareix el Caro.


I els meandres del curs final de l'Ebre.


Seguint per la carena, prenem el corriol marcat amb les marques del GR 7 i passat el Coll d'Alfara hem d'estar atents un corriol que gira bruscament a l'esquerra per encarar el tram final de l'Espina.

Sembla que tenim ganes de fer cim perquè a la primera muga que trobem ens hi enfilem i contents pel cim aconseguit ens fem la foto corresponent.És a continuació quan ens adonem que l'autèntic cim de l'Espina és uns metres més endavant, amb vèrtex geodèsic inclòs.


L'Espina, 1181 metres.Perquè no sigui dit...la foto de cim!!


En dies clars les vistes han de ser fantàstiques, però avui ens conformarem en veure les Roques de Benet.


Seguint el PR-C 185 avancem pel corriol carener.


I girem a la dreta perdent alçada ràpidament per un bosc bonic que ens deixarà a la Font de la Muntanyola.


Just al final d'un petit barranc, trobem la pista, on girem a l'esquerra fins al Coll Triador.


D'aquí fins al final ve la part més monòtona de l'itinerari, són 7 km per una pista en contínua baixada i fent fortes llaçades seguint la Vall del Pastor. Finalment, apareixerà el Mas de la Bessona, àrea d'interpretació del territori.


I tornem a l'àrea de la Franqueta, punt final de la circular.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada