18 de febr. 2013

Serra de Bac de Grillera (1056m). Val la pena!!

Introducció
A l'extrem nord-occidental de l'Alt Empordà hi trobem una zona de muntanyes escarpades que ens recorda la morfologia de l'Alta Garrotxa. De fet, passejarem per la zona límit entre l'Empordà, la Garrotxa i el Vallespir, seguint la Serra de Bac de Grillera que s'alça d'est a oest, dins el terme municipal de Maçanet de Cabrenys. Per la seva situació, ofereix unes vistes excel·lents cap al Massís de les Salines, Canigó, Bassegoda i també cap a l'Albera i el Cap de Creus.

Sortint del Coll dels Horts, a peu de la carretera que uneix Maçanet de Cabrenys amb Costoja, enfilarem fins al Mas del Horts i la Fillola, des d'on ens esperarà el desnivell més important de la jornada fins al cim del Puig de la Gavarra (1056 m), on hi ha un vèrtex geodèsic. Seguint la carena ens acostarem al Castell de Bac de Grillera (1017 m), segon cim del dia i al que accedirem amb una curta grimpada i un tram equipat amb cadenes. Continuant per la mateixa carena vers llevant arribarem a l'ermita de la Mare de Déu del Fau, a l'extrem de la carena. A partir d'aquí baixarem fins a la pista que ens portarà de nou al Coll dels Horts.

És un itinerari curt i amb poc desnivell però es recomana fer-lo en el sentit invers a les agulles del rellotge ja que, d'aquesta manera, el tram de cadenes i la grimpada es fa cara amunt.

Fitxa tècnica
Punt de sortida: Coll dels Horts (770 metres)
Punt d’arribada: Coll dels Horts (770 metres)
Horari: 4 hores 
Cims: Puig de la Gavarra, 1056 metres
            Castell de Bac de Grillera, 1017 metres
Distància: 8,7 km
Desnivell acumulat: +514 metres
Material: No es necessita material específic.
Dificultat: Fàcil. El tram final de pujada al Castell de Bac Grillera és una grimpada equipada amb una cadena.Perfil de la rutaAccés
Veure com arribar al punt d'inici a través de Google Maps.

Ruta 
Comencem a peu de carretera GI-503 que uneix Maçanet de Cabrenys amb Costoja. El punt d'inici el trobem al Coll dels Horts. Junt a un petit aparcament, neix una pista ampla que seguim durant uns metres.


Primera bifurcació de camins. Ens desviem a la dreta per començar la circular. Més tard, tornarem per l'altra pista.


Segona bifurcació de camins. Tornem a agafar el camí de la dreta després d'uns instants de dubtes. Però tots dos porten al Mas dels Horts.Mas dels Horts (713 m). On arribem seguint la pista còmode.


Desviat uns metres al NW del Mas dels Horts hi ha l'ermita de Sant Cristòfol dels Horts (segle XI).

 (Foto de Miquel)

Deixem el Mas dels Horts pel corriol senyalitzat amb marques grogues. Mirant enrere, encara es pot observar la masia per on hem pasat fa una estona.


El corriol que seguim és entretingut.Però no s'ha de menysprear les vistes que ofereix del poble de Costoja i el Massís del Canigó.
També es pot veure el Bassegoda, amb la seva inconfusible silueta, tot i que la visibilitat cap a aquest sector no és la millor.


El corriol desemboca en un prat ambles ruïnes de la masia de la Fillola i el turó homònim que s'alça darrera seu.


Aquest punt és un altre bon mirador del Canigó.


La Fillola, punt de reagrupament dels dispersos del grup.


A partir d'aquest moment comença el tram més dur de l'ascens per un corriol ben marcat.Des d'una petita balconada podem observar la Fillola i el turó que acabem de pujar.


Seguint la carena arribem al primer cim del dia, el Puig de la Gavarra (1056 metres). Segons alguna cartografia, marca aquest cim com el Castell de Bac de Grillera, però he preferit contrastar la informació amb alguna font local de Maçanet de Cabrenys i apareix el següent: "Avui nom de la muntanya que es troba al sud-oest del terme de 1060 m d’altitud i també del mas proper a aquest cim. Antigament el nom comprenia tot el vessant, des de St. Pere dels Vilars fins a dalt de la carena. L’etimologia indica un origen basc “gaparra” que vol dir “esbarzer”, “bardissa”; i pel que fa a partides muntanyenques és degué prendre el sentit de “serrat o vessant embardissat”.Les vistes són excel·lents. Mirant al nord, tenim el Massís de les Salines.


Amb el Roc de Sant Salvador que em crida especialment l'atenció...


El Massís del canigó, amo i senyor d'aquesta part dels Pirineus.Maçanet de Cabrenys i l'Albera (al fons) tapat per la calitja.


Una foto de cim.


I la foto de grup. Darrera (d'esquerra a dreta): Ramon, Miquel, Xavi, Llorenç, Feli, Andreu i Josep Lluís. Davant (d'esquerra a dreta): Marc, Nuri i Salvador.


Després d'esmorzar tranquil·lament al cim, continuem cap al segon cim de la jornada, que ja apareix entre les branques dels nombrosos pins que creixen en aquesta vessant de la serra.


El Castell de Bac de Grillera és més baix que el Puig de la Gavarra però la seva silueta més esquerpa li dóna caràcter. 


Anem carenant fins a trobar un primer pas equipat amb una cadena que ens permet jugar una mica.


Després de la cadena, toca encarar la part final de l'ascens al Castell de Bac de Grillera. Si la cadena anterior era innecessària, les que trobem ara sí que són de gran ajuda.En Xavi ja ha superat el primer tram de grimpada.


Anem superant el tram sense massa complicacions.


(Foto de Josep Lluís)

Ens esperem, mentre va pujant el grup.


Puig de la Grillera (1017 m). Segons la refèrencia local: "També anomenat castell del Bac de Grillera, es tracta del conegut tall que fa la serra de Fau (1014 m),consisteix en una penya que fa tres bonys; l’oriental és el més espadat i té una paret de 35 m. En aquesta roca de llevant els pagesos de la contrada, un segle enrere asseguraven l’existència d’una paret i altres vestigis, cosa que reforça la possibilitat d’haver-hi existit una torre de guaita anterior al segle X; i que hauria tingut relació amb les fortificacions properes de Falcó i Arget." 

(*) Tant aquest fragment com l'anterior del Puig de la Gavarra s'han afegit per contrastar la informació de la cartografia.


Foto de cim. D'esquerra a dreta: Josep Lluís, Marc, Miquel, Ramon, Salvador, Feli, Llorenç, Andreu i Xavi.


Les vistes milloren les del cim anterior, ja que no hi ha vegetació per cap costat. Maçanet de Cabrenys, al fons de la vall.El Bassegoda, mig tapat pels núvols.


El Puig de la Gavarra.


La carena fins a la Mare de Déu del Fau.


Uns moments de terúlia, abans de continuar endavant.


I abans de marxar del cim, una foto de cim, amb el Puig de la Gavarra de fons.Seguint la carena, sempre acompanyats per les marques grogues, passem per un altre indret realment curiós. Es tracta de les escletxes del Fau.Que es poden seguir parcialment.


Més enllà de les escletxes passem el Coll del Fau i seguim recte fins a l'ermita de la Mare de Déu del Fau, situada a l'extrem de la carena.
Amb una bona panoràmica dels Massís de les Salines.Per començar el descens cal tornar fins al Coll del Fau i girar a la dreta per un corriol còmode.


Fins arribar a una gran alzina, on trobem la Font del Fau.


A partir d'aquí només falta seguir la pista que passa pel costat la masia del Bac.


I la masia de la Gavarra, en millors condicions que l'anterior.


Tornem a la bifurcació de camins coneguda. Aquí s'acaba la circular.


Només hem de seguir la pista fins a la carretera, on hem deixat els cotxes.


Com a resum de la ruta podríem dir que és un itinerari sense complicacions, llevat del curt tram de cadenes que li donen un aire més muntanyenc.

4 comentaris:

 1. Molt maca Marc, geig que tenies rao, el vent tambe a castigat molt al massis del Canigó.

  salu2

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Miquel,com pots veure cap al Canigó quedava una mica de neu en algunes canals. Però cap al Costabona (que no surt a cap foto) no quedava res. Tot pelat.
   Salut!

   Elimina
 2. Impresionant Marc, però un cop més aquestes cadenes; les segones, m'haguessin mort. M'hagués fet por.

  Salut!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Albert, al final vau anar a les Gavarres?

   Elimina