18 de set. 2013

Turó de les Onze Hores, 666 metres. Cim modest, gran paisatge.

Introducció
Us proposem una ruta circular pels Cingles de Bertí. Situats molt a prop d'una àrea de gran concentració de població, a uns 30 km de Barcelona, encara conserven l'encant i la tranquil·litat. Potser perquè no tenen el renom d'altres zones muntanyoses properes, com el Montseny o Sant Llorenç del Munt i l'Obac, o potser perquè les alçades són més modestes, no tenen l'afluència de gent que s'esperaria per unes muntanyes d'aquesta bellesa.

La ruta escollida surt de Riells del Fai i puja de forma directa fins al Turó de les Onze Hores pel Grau de les Escaletes seguint un corriol salvatge i, pel que sembla, molt poc utilitzat. Des del cim d'aquest turó, les vistes són excelses, sobretot cap a Sant Llorenç del Munt i les cingleres que es formen cap a Sant Miquel del Fai. Continuarem la caminada en direcció al Puig Ciró, punt més elevat de la contrada. Val a dir que no coronarem el cim ja que ens sembla que la vegetació ha de cobrir la part superior. El retorn el farem pel Grau de Montmany i el Santuari de Puiggraciós, des d'on retornarem per la part baixa fins a Riells del Fai.

És una sortida completa amb corriols més estrets i costeruts i altres pistes més amples i còmodes que ens permetrà tenir una bona visió dels Cingles de Bertí.

Fitxa tècnica
Punt de sortida: Riells del Fai (313 metres)
Punt d’arribada: Riells del Fai (313 metres)
Horari: 5 hores 10 minuts
Cim: Turó de les Onze Hores, 666 metres
Distància: 14 km
Desnivell acumulat: +623 metres
Material: No es necessita material específic. 
Dificultat: Fàcil.


Perfil de la rutaVeure com arribar al punt d'inici a través de Google Maps

Ruta 
Sortim des de Riells del Fai, seguint els carrers i zones urbanitzades que s'acosten a les parets rocoses dels Cingles de Bertí.


Destaca el Turó de l'Ullar....


...i el Turó de les Onze Hores (dreta).


Ens anem apropant a la cinglera per la Vallderrós.


Com més ens apropem a les parets, més estret és el camí. Cal tenir en compte que en alguns punts està pràcticament cobert de vegetació. Però amb paciència i buscant la millor opció s'aconsegueix passar.


Enmig d'un canyissar, apareix el Salt de Llòbrega.


Poc a poc anem guanyant alçada i, on la vegetació ho permet, es poden contemplar les boniques parets dels Cingles de Bertí.


L'ombra del Turó de les Onze Hores projectada sobre la vall, bonica imatge.


En algun punt la pujada ens fa posar les mans a terra, però sense complicacions.


El Barbot Negre, a tocar del camí. Es tracte d'una roca de travertí que sobresurt de la cinglera, formant un aspecte curiós.


Superat l'últim tram de pujada i amb les vistes cada vegada més extenses, ens acostem cap al turó.


On encarem els últims metres per una terrassa coberta de vegetació.


Turó de les Onze Hores, 666 metres.


Tal com havíem avançat a la presentació, és un mirador de primera de Sant Llorenç del Munt.


I dels Cingles de Bertí.La foto de grup amb els quatre integrants de la ruta. D'esquerra a dreta: Met, Nuri, Marc i Tit.


Per camins i pistes amples, avancem cap al Puig Ciró. La masia fortificada del Clascar mereix una aturada per contemplar-la.


Estem sota el Puig Ciró, just on hi ha una senyera al marge del camí. Nosaltres ens quedarem en aquest punt ja que considerem que té prou bones vistes i no cal arribar-nos al cim. Val a dir que hi ha rutes que consideren aquest punt com el propi cim, cosa que no és així.
 

Davant mateix ens queda el Puiggraciós.


De camí cap al Grau de Montmany tornem a veure el Clascar.


Baixem pel Grau de Montmany i, des dels peus de la cinglera, es pot tornar a contemplar les parets de tons rogencs.


Camí del Santuari de Puiggraciós tenim una bona perspectiva de la zona.


Torre de telegrafia òptica de Puiggraciós, al costat mateix del santuari.


Poc a poc, anirem tornant per pistes còmodes, amb vistes a la part superior.La terra vermellosa crida especialment l'atenció.


Cansats però satisfets ens acostem a Riells del Fai, punt final de la nostra ruta.


Però abans d'acabar, m'agradaria acomiadar-me amb aquesta imatge presa des de les primeres cases del poble i que crec que resumeix prou bé la ruta.


Salut i fins la propera!

2 comentaris:

 1. Bona tarda!

  Demà diumenge voliem anar amb la dona als Cingles de Bertí. Voliem fer desde Riells de Fai passant per Sant Miquel del Fai i per la Taula de pedra abans de tornar per on vau tornar vosaltres.

  Ens ho pensarem. El turó de les 11 hores ens sembla interessant. De viatge ho discutirem i ja direm el qué al nostre bloc.

  Potser fem la mateixa ruta que tu; ens sembla molt maca.

  Segueix així!

  DVD & MNK

  caminsdepatatesiolives.blogspot.com

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola David, estaré pendent del vostre blog per veure la ruta que feu. Només un apunt, heu de tenir en compte que el camí del Grau de les Escaletes (per on vam pujar nosaltres) està bastant brut i s'ha d'estar molt pendent de no perdre la traça bona.

   Segur que disfruteu de la ruta perquè és una zona que val molt la pena!!

   Salut!

   Elimina